הערכה: חמאס אינו שולל הודנה ארוכת טווח עם ישראל

    יוסי אשר No Comments on הערכה: חמאס אינו שולל הודנה ארוכת טווח עם ישראל
    20:23
    02.05.24
    פנחס בן זיו No Comments on שרים וח"כים תוקפים את המינויים בצה"ל: "אין מנדט"

    התכניות האחרונות

    ארכיון תוכניות

    פוסטים אחרונים

    תגיות

    חמאס אינו שולל הודנה ארוכת טווח עם ישראל כך מעריך פרופ' יצחק רייטר ממכון ירושלים לחקר ישראל ומהמכללה האקדמית אשקלון, בספר שפורסם לראשונה בשפה בערבית, העוסק בפסקי הלכה מוסלמיים בסוגיית הסכמי שלום עם ישראל.

    רייטר מסתמך בהערכתו על שתי עובדות חדשות: האחת שבניגוד להפסקות האש שהיו מאז 2006 בין חמאס לבין ישראל, שנקראו 'תהדיא'ה' – שמשמעה 'הפוגה' או 'רגיעה', בעקבות מבצע צוק איתן הסכימה הנהגת חמאס לניהול משא ומתן עם ישראל בתיווך מצרי על השגת "הפסקת אש ארוכת טווח", מושג המקביל ל"הודנה", שמשמעה שביתת נשק בעלת מעמד משפטי מחייב לתקופה של עד עשר שנים.

    העובדה השנייה היא הצהרתו של סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס – מוסא אבו מרזוק – שאמר לאחרונה כי חמאס איננו שולל ניהול משא ומתן ישיר עם ישראל. על אף ההתנגדות שהושמעה ממנהיגי חמאס אחרים לעמדה זו, נראה כי סוגיית המשא והמתן עם ישראל על השגת הודנה ארוכת-טווח נדונה בהנהגת חמאס כמוצא אפשרי מניסיונות ההכלה שמנסות מצרים והרשות הפלסטינית להפעיל כלפי חמאס.

    מחקרו של פרופ' רייטר מצביע על כך כי שינויים במאזן הצבאי והגאו-אסטרטגי לרעת הצד המוסלמי בדרך כלל הביאה לשינוי עמדות לטובת הסכמי שביתת נשק והסכמי שלום בין גורמים מוסלמים וגורמים לא-מוסלמים. רייטר מציין כי בשנת 2006 התנהלו מגעים לא רשמיים בין חמאס, בידיעתו האישית של אסמאעיל הנייה, לבין גורמים אירופיים על השגת הודנה בין חמאס לישראל לתקופה של חמש שנים.

    האפשרות של משא ומתן בין ישראל לבין חמאס תידון בערב עיון לרגל השקת ספרו של פרופ' יצחק רייטר בשפה הערבית "מלחמה, שלום ויחסים בינלאומיים באסלאם בן-זמננו – פתוות בנושא שלום עם ישראל", שיתקיים ביום שני, 29 בספטמבר, בשעה 17:00 במכון ירושלים לחקר ישראל. בפאנל הדיון ישתתפו גם אפרים הלוי, לשעבר ראש המוסד וראש מרכז שאשא למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטה העברית ופרופ' אחמד נאטור מן האוניברסיטה העברית שהיה עד לאחרונה נשיא בית הדין השרעי לערעורים.

    "מסתבר שהציבור הערבי המוסלמי הרחב איננו חשוף דיו לפרשנויות האסלאמיות התומכות בהסכמי הודנה והסכמי שלום עם מדינת ישראל המבוססות על תפיסות המשפט המוסלמי המייצג גם ריאליזם פוליטי, ומכאן חשיבות פרסום הספר בשפה הערבית והעברתו לבכירי המנהיגים ברשות הפלסטינית, בירדן, במצרים ובסעודיה, לצד העלאתו על האינטרנט. הכרת הפתוות והטקסטים הללו יכולה לשמש גורמים אסלאמיים מתונים בוויכוח הפנימי המתנהל בעולם הערבי כיום על האסטרטגיה הראויה" אומר פרופ' יצחק רייטר.

    רייטר מציין כי בחודש מאי האחרון לפני מבצע צוק איתן, קרא מזכ"ל הליגה הערבית ד"ר עמרו מוסא לחמאס להכיר במדינת ישראל ולהצטרף ל"יוזמת השלום הערבית". אנשי דת מצריים תקפו את חמאס בחודשים האחרונים מעל במות רבות. למשל המטיף הסלפי הפופולרי ממצרים, מוחמד אל-אבאצירי, טען שחמאס גררה את ישראל לתקוף את רצועת עזה ובכך היא שירתה את האינטרסים של ישראל בגדה ובעולם המוסלמי, ועל כן יש להביא למיגור התנועה הזו.

    אנשי דת ברשות הפלסטינית בידיעתו האישית של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס (אבו מאזן) קראו בחודשים האחרונים למוסלמים ממדינות מוסלמיות להגיע לביקור במסגד אל-אקצא לשם הפגנת נוכחות מוסלמית באתר זה, למגינת לבם של ראשי חמאס שפרסמו הודעה כי צעד זה של הרש"פ יתרום ל"ייהוד" ירושלים ולנורמליזציה עם ישראל. חמאס גם מזוהה עם גורמי האחים המוסלמים שלאחרונה קראו לשלילת הלגיטימציה של דאעש. כך למשל, ההתאחדות העולמית של חכמי הדת המוסלמים בראשותו של שיח' יוסף אל-קראדאוי פרסמה הודעה המגדירה את מנהיגה של דאעש -אבו בכר אל-בגדאדי – שהכריז עצמו ח'ליפה של "המדינה האסלאמית" כהכרזה בטלה ומבוטלת על פי השריעה המוסלמית. חכמי הדת טענו כי מעשה זה של בגדאדי גורם נזק לאומה המוסלמית באשר הוא מצייר בעיני המוסלמים את מוסד הח'ליפות באור שלילי וקיצוני.



    0 תגובות